Op de website van Stimulansz vind je meer over trainingen wmo consulent

Een WMO consulent is verantwoordelijk voor het helpen van burgers met hun vragen over zorg. Een consulent werkt bij de gemeente. De zorgvragen waar de WMO consulent de burger mee helpt zijn vragen die te maken hebben met WMO. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015. 

Wat is het doel van WMO?

Het doel van deze wet is om burgers zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Hierbij is het de bedoeling dat familie en vrienden zo lang mogelijk moeten proberen te zorgen voor personen die dit nodig hebben. Mocht dit na een bepaald moment gewoon niet meer mogelijk zijn, dan kan de burger aanspraak doen om verschillende voorzieningen op maat. Voorbeelden van dit soort voorzieningen zijn het hebben van persoonlijk vervoer, het gaan naar dagbesteding, het hebben van persoonlijke begeleiding en het laten installeren van een traplift. Ook kan er bijvoorbeeld huishoudelijke hulp ingeschakeld worden. 

De taak van de WMO consulent

De uiteindelijke taak van een WMO consulent is dus ook om vast te stellen wat voor soort hulp iemand nodig heeft en kan gebruiken. Werkzaamheden van een WMO consulent zijn bijvoorbeeld het afhandelen van vragen die te maken hebben met het WMO, maar ook het onderzoeken van de rechtvaardigheid van verschillende aanvragen. Hiernaast houdt de WMO consulent zich bezig met het indiceren van de behoefte die iemand heeft als het gaat om het over zijn of haar situatie besluiten en het afleggen van huisbezoeken. Consulenten werken meestal bij de gemeente. Ze werken binnen wijkteams ook samen met bijvoorbeeld zorgprofessionals en consulenten voor de jeugd. Om consulent te worden moet je zorgen dat je een opleiding tot consulent volgt. Je kunt deze opleiding volgen nadat je een MBO-4 diploma hebt behaald. Ook kun je de opleiding doen als je meer dan 2 jaar werkervaring hebt op het niveau van MBO-4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *