Ben jij je aan het oriënteren op een Hbo-opleiding? Lees dan vooral verder. In dit artikel gaan we het hebben over de versnelde Hbo-opleiding. Wellicht is het van toepassing op jouw situatie. 

Wat is een versnelde hbo-opleiding?

Een standaard HBO opleiding duurt vier jaar. Aan het einde van deze vier jaar ben je dan in het bezit van een HBO bachelor diploma. Je kan er echter ook voor kiezen om dit versneld te doen. Je kan dan een afgerond HBO diploma krijgen na 3 tot 3,5 jaar. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor studenten die het VWO gedaan hebben. Het VWO duurt een jaar langer dan de HAVO. Dit betekent een jaar langer theorie vakken. Deze studenten kunnen vervolgens op het hbo versnellen in theorie vakken als Engels of Nederlands. Ook als je van een Mbo-opleiding komt kan je soms al versnellen. Dit is als je Mbo-opleiding in hetzelfde vakgebied is al je HBO opleiding. Deze studenten hebben vaak al een hoop stage-ervaring in het relevante vakgebied. Als ze vervolgens naar de hbo scholen gaan kunnen ze dus versnellen op het praktijkgedeelte. Iemand die dus bijvoorbeeld MBO verpleegkunde heeft afgerond kan versneld HBO verpleegkunde studeren. Ook als je veel werkervaring hebt in een bepaald vakgebied kan dat soms een versneld hbo-traject opleveren.

Verschil met een associate-degree

De versnelde hbo-opleidingen worden vaak in één adem genoemd met een associate-degree. Toch zijn deze zeker niet gelijk, er zit een groot verschil tussen deze opleidingen. Bij een associate-degree doe je slechts de eerste twee jaar van een Hbo-opleiding met een normaal tempo. Je krijgt dus na het afronden van een associate-degree een speciaal associate-degree diploma, maar geen hbo bachelor diploma. Dit krijg je wel als je een versnelde hbo-opleiding volgt. Een associate-degree is uitermate geschikt als je wel door wil leren op het hbo, maar niet zo lang. Een versneld hbo-opleiding is geschikt als je het vwo hebt gedaan, een relevante Mbo-opleiding of relevante werkervaring hebt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *